Heerlijk knapperige koekjes, met dank aan de #foodswap! Want dit is mijn invulling van foodswap-opdracht 1: bak iets.
Hoofdbreker was dat het geschikt moet zijn om op te sturen. En dat inspireerde me om eens met andere ingrediënten te bakken. Ik ben van de hartige keuken, maar moet eerlijk bekennen dat de zoete ook zeker zijn charme heeft!
Walnoten, honing, sesamzaadjes… Het bronrecept klonk me als muziek in de oren. Maar tijdens de eerste bakronde – vele zouden volgen – bleek dat het recept niet precies genoeg was. Positieve draai: zo heb ik er mooi mijn eigen invulling aan kunnen geven.
Dit heb je nodig
- 110 gram filodeeg*
- 80 gram walnoten, fijngemalen
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels rozijnen
- 2 eetlepels sesamzaad
- 1 theelepel kaneel (met een kop erop, naar smaak)
- 1 eierdooier
- 30 gram boter, gesmolten
Zo maak je het
Zorg dat de vulling klaar is voor je aan het filodeeg begint! Anders loop je het risico dat de vellen teveel uitdrogen.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
- De vulling. Meng walnoten, honing, rozijnen, sesamzaad, ei en kaneel.
- Het deeg. Bestrijk een vel filodeeg met boter. Vouw het in de lengte dubbel. Bestrijk weer met boter. Snij de vellen filodeeg vervolgens in de lengte doormidden, zodat je smalle stroken overhoudt. Snij elke strook in de breedte doormidden. Van elk vel filodeeg hou je zo 4 delen over.
- Leg op elk deel een tot anderhalve theelepel vulling. Vorm een rolletje van de vulling. Hou wat ruimte over aan beide kanten. De vulling loopt wat uit tijdens het bakken. Rol het deeg vervolgens strak om het rolletje vulling. ‘Plak’ het uiteinde van het deeg vast met wat boter.
- Leg de rolletjes op een met bakpapier bekleede bakplaat.
- Herhaal stap 2 tot en met 4 met elk vel deeg.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes een kwartier. Kijk of ze mooi bruin kleuren. Laat ze anders nog enkele minuutjes liggen totdat het zo ver is.
* het filodeeg van Easy Bakery weegt 225 gram. In de verpakking zitten 2 pakjes met 5 vellen erin. Ik gebruik voor dit recept 1 pakje met 5 vellen.
Bron
Geïnspireerd op de Marokkaanse walnotenkoekjes op worldcook.net.