Panzanella: Italiaanse broodsalade

Eten weggooien, dat doe je niet. Nou vooruit, zo min mogelijk. Vanuit die gedachte is Panzanella, een Italiaanse broodsalade, ontstaan.

Het is een lekker frisse zomerse lunch of lichte avondmaaltijd. Je tovert het in een handomdraai om tot een complete avondmaaltijd, à la Jamie Oliver. Of serveer het bij de barbecue.


Dit heb je nodig
(voor 4 personen)

  • 250 gram stevig, oudbakken brood, zoals ciabatta
  • 600 gram rijpe tomaten, liefst in verschillende kleuren, in stukjes (cherrytomaten gehalveerd)
  • halve komkommer, in blokjes
  • 1 kleine rode ui of een halve grotere, in snippers
  • 1 teen knoflook, in snippers
  • 20 gram kappertjes
  • 8-10 blaadjes basilicum, gescheurd
  • olijfolie, naar smaak
  • 6 eetlepels witte wijnazijn
  • zout en peper naar smaak

Uitbreiden tot hoofdgerecht

  •  4 tonijnsteaks
  •  4 eetlepels pesto, optioneel

Zo maak je het

  1. Scheur het brood in hapklare stukken en doe dit in een schaal. Besprenkel het met wijnazijn. Voeg zout toe.
  2. Voeg de overige ingrediënten toe en mix het goed door. Zet het minimaal een half uur afgedekt in de koelkast. Ietsje langer kan ook.

Jamie Oliver heeft een goede tip voor als je van dit lunchgerecht of bijgerecht een zomerse maaltijd wilt maken.

  1. Grill de tonijnsteaks kort aan beide kanten. Het is de bedoeling dat ze van binnen rosé blijven.
  2. Lepel er desgewenst wat pesto overheen. Kies je daar niet voor, denk dan aan wat peper en eventueel zout.

Bronnen
Er bestaan veel recepten voor Panzanella. Bij het maken van deze variant keek ik naar Panzanella van Jamie Oliver op Jamieoliver.com en met een schuin oog naar die van Onno Kleyn op Okokorecepten.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s