Risi e bisi

Rijst met erwtjes – maar ook ui, spek en Parmezaanse kaas. Een soort luie risotto. Lui, omdat je nauwelijks roert. Dat proef je in de structuur. Het mist het supercrèmige wat een gewone risotto wel heeft.

De structuur van deze risotto verschilt nog op een ander punt. Risi e bisi wordt door sommigen zo ‘nat’ geserveerd, dat je ‘m met een lepel eet in plaats van een vork. Experimenteer ermee.

Alhoewel, dat is niet altijd even handig. Als we risi e bisi eten, dekt mijn vriend de tafel met een vork, ik met een lepel. Maar goed, het is de kok die de structuur bepaalt.

Als het warm weer is, vind ik het heerlijk om bruschetta tomaat-basilicum vooraf te eten en deze risiotto als hoofdgerecht.

Dit heb je nodig
(primo voor 4 personen / hoofdgerecht voor 4 met bruschetta of salade vooraf)

  • 225 gram risottorijst
  • 200 gram erwtjes
  • 1,2 liter bouillon (of wat meer naar smaak)
  • 75 gram spekblokjes (liefst van de slager)
  • 1 flinke ui, in niet te fijne snippers
  • 2 eetlepels peterselie, gehakt
  • 50 gram Parmezaanse kaas (40 door het gerecht, 10 om te garneren)
  • 40 gram boter

Zo maak je het

  1. Bak ui en spek in de boter totdat de ui glazig ziet.
  2. Voeg bouillon, erwtjes en rijst toe. Kook een kwartier. Roer zo nu en dan. Proef of de rijstkorrel een fijne structuur heeft (gaar, maar niet papperig). Roer de peterselie erdoor.
  3. Zet de pan van het vuur en roer 40 gram kaas erdoor. Strooi de rest van de kaas over de risi e bisi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s