Met deze herfstachtige hartige taart doe ik mee aan het Foodblogevent. Dat is een maandelijkse kookwedstrijd die wordt gehost door de winnaar van de vorige maand. Winnaar van augustus – maaltijdsalade is Ianna met haar blog Beginspiration (kijk ook eens naar haar heerlijke recepten!).
Voor het Foodblogevent van september koos Ianna voor hartige taart. Een meer dan smakelijke keuze! Dat wordt moeilijk ‘quichen’ wat ik instuur, twitterde ik haar al.
Maar ik stop onverwacht met proefbakken na de tweede proef-quiche. Dit is ‘m gewoon. Dit is het gerecht dat ik wil insturen. De smaakcombinaties, het mondgevoel, de finesse…
Ster van deze hartige taart is de luxe walnotencrème. Deze is heerlijk luchtig geworden tijdens het bakproces en heeft een fantastisch diepe smaak.
De crème heeft de champignons omhoog geduwd tot bijna aan de rand. Bijna, gelukkig, want anders proefde je de knoflookboter waarmee de rand is ingesmeerd niet meer!
Deze quiche vormt een gouden duo met de salade van sappige maar stevige peer, pikante gorgonzola en nootachtige rucola. Het enige wat deze salade verder nog nodig heeft, is wat versgemalen zwarte peper en een flinke drup goede olie. Liefst walnotenolie.
Dit heb je nodig
(4 personen – hoofdgerecht / in een ronde quichevorm van ca. 25 cm)
Quiche
- 250 gram kastanjechampignons
- 250 gram champignons
- 250 gram bladerdeeg
- handje bloem (voor de vorm + het aanrecht)
- 10 gram boter
- 1 teen knoflook, in de lengte gehalveerd
Walnotencrème
- 120 gram gepelde walnoten
- 120 milliliter slagroom
- 30-35 gram wit brood zonder korst (ongeveer 2 sneden wit brood zonder korst)
- 4 eetlepels melk
- 20 gram boter
- 50 gram sjalot, in dunne ringen
- 60 gram gekookte ham (ongeveer 4 plakjes)
- 1 ei (M)
- zout en peper, naar smaak
Salade
- 2 peren, sappig maar stevig
- 200 gram gorgonzola (niet dolce, maar pikant of classico – op naar de kaasboer. Vraag om een recht stuk van ongeveer 1,5 cm dik. Je hebt harde gorgonzola nodig om in plakken te snijden, niet de zachte, lopende variant.)
- 200 gram rucola
- 4 scheuten (walnoten)olie
- versgemalen zwarte peper
Zo maak je het
Quiche
- Scheur het brood in stukken en week deze enkele minuten in de melk. Knijp het brood daarna uit.
- Verhit de boter en fruit de sjalot op laag vuur totdat deze gaar is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Laat afkoelen op een schoteltje.
- Maal walnoten, ei, ham, melk, sjalot en brood fijn, bij voorkeur in een keukenmachine. Het moet namelijk een zo glad mogelijke substantie vormen. Voeg peper en zout naar smaak toe en zet afgedekt in de koelkast. Minimaal een half uur.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Kook beide soorten paddenstoelen 5 minuten in water met zout. (Hou beide soorten apart om de quiche er mooi mee te kunnen beleggen.) Snij de champignons vervolgens in dikke plakken en kleinere exemplaren in helften.
- Bestuif een quichevorm licht met bloem. (Let op: vet de vorm niet in; het deeg is vet genoeg.) Rol het bladerdeeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Bekleedt de vorm met het deeg. Zorg ervoor dat het deeg de rand van de vorm mooi ‘volgt’. Rol met de deegroller over de rand om het overtollige deeg netjes op maat af te ‘snijden’.
Leg bakpapier op het deeg en leg daar keramische bonen (of andere blindbakvulling) op. Zet het deeg zo 12 minuten in de oven. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier. Verhoog de oventemperatuur naar 190 graden. - Haal ondertussen het walnotenmengsel uit de koelkast. Voeg slagroom toe en klop dit met een garde door het mengsel. Het moet een mooie, gladde crème worden.
- Verhit de boter in een klein pannetje en bak de knoflook er 3 minuten in op laag vuur. Let op dat de knof niet bruin wordt. Draai de knoflook halverwege om.
- Verdeel de walnotencrème over de bodem. Leg de champignons er in een mooie vorm op: in stralen of in een slakkenhuis. Kwast de randen van de taart goed in met knoflookboter. Smeer nog wat extra knoflookboter over de champignons (een zeer dun laagje).
- Zet de quiche terug in de oven. Kijk na 25 minuten of de walnotencrème mooi omhoog is gekomen en de randen er mooi knapperig en lichtbruin uitzien. Zo niet, dan mag de quiche nog maximaal 5 minuten terug. Controleer regelmatig!
Probeer de quiche nog een minuut of 5 af te laten koelen voordat je hem aansnijdt.
Salade
- Was de rucola en verdeel deze over 4 borden.
- Schil de peer, snij in kwarten en ontdoe van het klokhuis. Snij de peer in verticale repen, 4-5 repen van elke kwart.
- Snij de gorgonzola in plakjes. (Als ze breken door de blauwschimmel, leg je ze later netjes tegen elkaar aan. Hou de delen dus bij elkaar.)
- Pak een plakje peer en leg er een plakje gorgonzola op. Zorg ervoor dat je de peer nog ziet. Herhaal totdat alle peer en gorgonzola op is. Nu heb je 8 tot 10 peer-gorgonzolaplakjes per persoon. Leg deze in een mooie waaiervorm op de rucola.
- Maal er wat peper overheen en maak af met (walnoten)olie.
Bron
Geïnspireerd op Paddestoelentaart met walnotencrème uit De Zilveren Lepel
Lijkt me echt smakelijk. Ik hou wel van zulke quiches …
Allemachtig…. wat klinkt dat ongelooflijk lekker! Echt… ik heb net gegeten, maar krijg spontaan weer trek… lijkt me echt zalig! 🙂
Leuk, zo’n positieve reacties!! Je moet er even wat tijd voor uittrekken, maar geloof me, het is de moeite zeker waard 🙂
Pingback: Foodblogevent september 2012: Hartige taart! | Beginspiration
Ziet er heerlijk uit! Ik ben gek op noten.
Heb je de wedstrijd gewonnen? 🙂
Jij hebt iig veel noten op je zang zo te zien !
Ik kreeg al zo’n vermoeden toen ik je naam las 😉
Helaas heb ik niet gewonnen. Maar gelukkig smaakt de quiche er niet minder om. Het is zooo het proberen waard.
Ik hou zelf ook erg van noten, dus er komt regelmatig een nieuw nutty recept online!