Recensie Magimix CS 4200 XL (keukenmachine)

Is de Magimix 4200XL een goede aankoop geweest? Waar ben ik blij mee en wat valt tegen? Is deze foodprocessor een aanrader of juist niet?

Een paar weken geleden heb ik de Magimix Cuisine Systeme 4200XL gekocht. Na de zoektocht naar mijn perfecte keukenmachine was ik na lang twijfelen echt he-le-maal om. Magimix-fan tot over m’n oren. En toen moest ik ‘m nog bestellen…

We zijn ondertussen echt aan elkaar gewend. Maar het blijkt niet allemaal rozengeur en maneschijn tussen mij en mijn nieuwe keukenhulp. Soms ligt het aan mij, maar ook hij heeft zo zijn minpuntjes.

Eerste indruk
Whoeaaaaa! Blij!! *kwijlt en doet vreugdedansje* En dan moet de doos nog opengemaakt worden…
De grote doos van H&M (wie kent ‘m niet) die op mijn nog grotere doos van Oldenhof ligt, lijkt ineens een schoenendoos. Met één veeg ligt de H&M-doos op de grond en steekt mijn mes in de Oldenhof-verpakking.

Alles is netjes en stevig verpakt. Als ik mijn apparaat in m’n handen heb, voelt het goed. Hij komt solide over, alle onderdelen zitten erbij en alle scherpe onderdelen zijn deugdelijk verpakt en waarschuwen me dat ik er meer dan voorzichtig mee om moet gaan. (duh)

Omdat ik er in een dolle bui ook nog een creative cooking set bij gekocht heb (voor julienne, brede julienne en kartelschijfjes) en Magimix zo attent was om er een brunoise set (voor staafjes en blokjes) bij te geven, lag de hele keukentafel vol nieuw speelgoed.

Voordelen

 • Stevig, solide apparaat, ondanks dat veel onderdelen (deels) van plastic zijn.
 • Mise en place gaat veel sneller (ligt ook aan snelheid van de chef in kwestie, maar toch)
 • Uitgebreide mogelijkheden (ook zonder creative cooking – of brunoise set): deeg, slagroom, beslag, hakken en snijden, mixen.
 • Wellicht persoonlijk; ik word blij als ik ‘m zie. Soms krijg ik er zelfs inspiratie door.
 • Nog een persoonlijke: ik durf weer aan deeg te beginnen. En eiwitten kloppen.
 • Duidelijke handleiding.

Nadelen

 • Het apparaat heeft drie mengkommen (in principe een voordeel). Maar als je de kleinste gebruikt, loop je veel risico dat medium en large ook vies worden. Een heel klein beetje maar, maar het moet toch weer schoongemaakt worden.
 • Tijdens het mixen van de ingrediënten van de walnotencrème (Quiche ‘Champignons met walnotencrème) is er wat crème tussen de as en de hakschijf voor de kleine mengkom gekomen. Dit krijg je er met een afwasborstel of -sponsje niet uit. Ook spoelen met een flinke straal water helpt niet. Met een wattenstaafje en veel geduld lukte het wel, maar er zou eigenlijk een apart borsteltje voor bijgeleverd moeten worden, type ragger. Volgende keer toch maar in de afwasmachine laten meedraaien. (Ja, ik was ‘m ouderwetsch met de hand. Direct na gebruik. Maar dat gaat wel over.)
 • Dat een foodprocessor afwas oplevert, mag duidelijk zijn. Hierover klagen is zinloos en zal ik ook niet doen. Maar alhoewel de meeste onderdelen in de vaatwasser mogen, zal het materiaal van de kommen niet smetteloos op je aanrecht staan. De kommen van hard plastic moet je direct na het aflopen van het wasprogramma afdrogen om opgedroogde druppels te voorkomen.
 • Aansluitend op het vorige punt: het zou fijn zijn als de onderdelen vlakker waren en niet zo veel randjes e.d. zouden hebben in verband met het afwas- en afdrooggemak.
 • De bijbehorende opbergbox voor de standaard onderdelen is erg praktisch. Helaas kun je geen opbergbox bestellen voor extra onderdelen.
 • Voor mij maakt het niet veel uit, maar ik lees overal dat het zo’n stil apparaat is. Dat valt tegen.
 • De brunoiseblokjes. De handleiding waarschuwt al voor het feit dat je van een ovale aardappel niet uitsluitend perfect vierkante blokjes kunt maken. Er zullen altijd ‘blokjes’ van de zijkant komen die een ovale zijde hebben. Of die meer op een snipper lijken. Daar kan geen Magimix iets aan doen. Niet echt een nadeel, maar je moet het je wel realiseren.

Ik als gebruiker
Ook al heb je ineens zo’n fancy gadget, dat betekent niet dat je er automatisch de meest prachtige dingen mee tovert. Je moet ten eerste je apparaat leren kennen. Maar wat er in mijn geval ook nog bij kwam kijken, is dat ik er juist dingen mee maakte waar ik eerst niet aan zou beginnen.
Waar ik zelf (deels) de mist in ging:

 • Eiwitten voor een Pavlova kloppen. Nog nooit gedaan. Daarom weet ik ook niet wanneer mijn eiwitten de juiste staat hebben bereikt. Het moest in stevige pieken omhoog blijven staan. Tja. Het stond omhoog, maar de mooie lange piek die ik maakte, zakte wel in, maar bleef wel een piek. Het goedje glansde mooi en ik heb geleerd van Masterchef Australia dat ie dan goed is. Dus daarop vertrouwd. Resultaat was prima.
 • Of deeg. Daar heb ik een haat-liefdeverhouding mee. Ik ben er dol op omdat je er zo veel mee kunt. Maar vanwege enkele traumatische mislukkingen, durf ik er niet goed meer aan te beginnen. Mijn Magimix gaf nieuwe moed. Maar waarom het deeg voor de Schiacciata – een beginnersbrood  – hopeloos mislukte… Tot twee keer toe…
  Totdat het tegendeel bewezen is, leg ik de schuld bij mezelf. Ik vermoed dat ik de keukenmachine niet lang genoeg heb laten mixen. (Ik zag geen klontjes ingrediënten meer en het recept omschreef alleen hoe je het moest doen met de hand.) Of dat ik het teveel heb doorgekneed tussen het rijzen door.
 • Mooie schijfjes krijgen of lelijke, dat heb je ook zelf in de hand. De invoer vullen met bospeen en machine laten draaien is niet genoeg. Wortels zijn niet allemaal even groot. Op een gegeven moment heb je enkel de langere over. Deze staan niet mooi rechtop, maar ‘hangen’ in de invoer. Maar de snijschijf snijdt door. Resultaat:  grotere schuine plakken tussen je nette rechte. Next time: ervoor zorgen dat alle peen ten alle tijde netjes rechtop in de snijschijf glijdt.

Bij deze recepten heb ik mijn Magimix gebruikt*

*de gerechten/resultaten die niet blogwaardig waren of die op waren voordat ze zijn gefotografeerd, zijn niet online te vinden en kunnen dan ook geen linkje krijgen. Eén uitzondering; de Schiacciata die bij mij blijft mislukken, pronkt in volle glorie op de blog Kookgek Wilma.

Wat ik nog niet kan beoordelen

 • Er is nog niks gevallen. Gaat het dan (snel) kapot?
 • Ik heb lang getwijfeld over deze Magimix omdat er slechts één stand is waarop gewerkt kan worden. Maar een review van Wehkamp op YouTube legt goed uit waarom dat geen nadeel is (schijnt te zijn): vanwege de inductiemotor. Deze neemt automatisch de gepaste snelheid aan. Dat weet-ie door de weerstand te voelen van de producten in de mengkom. Aha. Ik neem het graag aan, maar ik weet niet of het klopt. Misschien dat een deegexpert hier een betere kijk op heeft.
 • Spreekt voor zich: levensduur apparaat en onderdelen bij geoorloofd doch veelvuldig gebruik.
 • Ik heb nooit een andere keukenmachine gehad waardoor ik geen vergelijkingsmateriaal heb.

Conclusie
Ik ben er blij mee. Erg blij. Hoe langer ik erbij stilsta, hoe blijer ik ermee ben.
Zou ik het een vriendin aanraden – om er maar een gewetensvraag van te maken. Aangenomen dat die vriendin blij zou zijn met een foodprocessor en er ongeveer dezelfde wensen en eisen op nahoudt als ik: volmondig ‘ja’.
Hij kan veel. Bespaart tijd. Bespaart moeite. Maakt koken leuker.

Als je een nieuwe keukenmachine of foodprocessor wil aanschaffen, is mijn beste advies: ga na wat je van je keukenbuddy wilt. Zo vind je de perfecte keukenmachine – eerder verschenen op missFromage – is een checklist om erachter te komen welk apparaat het best bij je past.

8 thoughts on “Recensie Magimix CS 4200 XL (keukenmachine)

 1. Ja, ik zou ook eens een keukenmachine moeten aanpassen. heb dezelfde angsten inzake degg etc.

  Wat betreft je eiwitten, ik zag een weekje geleden een filmpje voorbij komen in een blog over de stadia van eiwitten opkloppen in een keukenmachine. Ik geef je de link:

 2. Ik klop mijn eiwitten gewoon met de handmixer en heb nog nooit problemen gehad. Inmiddels heb ik (op advies van Wilma)een Kenwood 010 premium chef voor het maken van brood (ik heb de schiaciatta van Wilma ook gemaakt, bij mij was ie gelukkig in 1x goed). Ik wens je veel succes met je schiaciatta, 3x is scheepsrecht! Gaat nu vast lukken.
  groeten, Caroline

  • Weet je wat het erge is? Tijdens mijn zoektocht naar mijn perfecte keukenmachine heb ik via Twitter advies gevraagd. Wilma raadde ook mij natuurlijk die Kenwood aan. Ik ben toch voor de Magimix gegaan. Kenwood lijkt mij super voor brood en patisserie, Magimix voor allround met nadruk op hakken en snijden. Omdat ik toch vaker snij en mix dan deeg enz maak, heb ik Magimix gekozen…
   Maar, ik leg de ‘schuld’ voor het mislukken van het brood bij mezelf neer. De eerste rijs gaat goed. Nu ook weer ruim in volume verdubbeld. Ik heb nu betere bloem, ga niet meer flink kneden tussen het rijzen door en ik heb de ingrediënten 10 ipv 5 minuten in de keukenmachine gedaan. Hopelijk is dit voldoende voor een goede schiacciata.
   En dan nu maar hopen dat 3x scheepsrecht ook hier opgaat. Ik laat nog wel weten wat het resultaat van vandaag is!

 3. IK heb ook hetzelfde probleem met het eiwitkloppen met de magimix. Ik vindt de plastic klopper ook vreemd, normaal heb je een ijzeren ronde klopper. Het wordt wel spierwit en glanst heel mooi, maar de stijve pieken, die krijg ik ook niet. Dat is wel lastig als je figuurtjes wilt maken. Bij mij is de klopper ook nog eens krom getrokken, toen ik suikersiroop er bij deed. Schijnbaar kon de klopper niet tegen de hitte van de suikersiroop. Ik had met mijn vorige keuken machine van phillips daar geen problemen mee, die kloptte alles mooi stijf.

 4. Sinds het schrijven van deze blogpost heb ik geen eiwitten meer geklopt in de Magimix omdat het steeds om slechts 2 eiwitten ofzo ging. Ik zal het binnenkort weer eens proberen. Misschien dat het nu beter lukt omdat ik er meer ‘zicht op heb’ omdat ik het nu vaker heb gedaan. Als er iets noemenswaardigs over te zeggen valt, zal ik deze tekst aanvullen.
  Jammer dat je klopper krom getrokken is… Maar het werkt dan nog steeds wel, als ik het goed begrijp.

 5. Bedankt voor je reactie. Ik heb na het kromtrekken van de klopper geen eiwit meer geklopt. Het gekke vindt ik, dat mijn Phillips keukenmachine wel alles aan kon ( raspen, snijden, deeg, kloppen, ) en nu ik een 2x zo dure magimix heb gekocht, ik er eigenlijk nog niet zo tevreden mee ben omdat niet alles lukt ermee. Ik had hele hoge verwachtingen doordat de tv chefs hem gebruiken en alle reclame die in de winkel er over was dacht ik Dit is Het apparaat voor mij, maar ik vindt het dus tegen vallen. De ene kant heb ik nog zoiets van “Ik heb een Magimix,” Maar ben eigenlijk niet helemaal tevreden. Ik denk dat ik even terug ga naar de winkel met mijn klopper en daar even om uitleg ga vragen. Ik heb hem bij Nijhof in Baarn gekocht en daar was op de kookafdeling een heel groot gedeelte van alleen Magimix, dus neem aan dat ze me daar wel even wat meer kunnen vertellen.Ik hou je ook even op de hoogte.

 6. Al koop ik de duurste Stradivarius viool… ik al nooit Nigel Kennedy worden!
  Door alle tv programma’s is koken dichterbij ons komen te staan maar laat je niet gek maken, je moet gewoon heel veel oefenen! Een goede keukenmachine is erg prettig, begin simpel dan beloon je jezelf met een goed resultaat. Twee eiwitten klop je met de garde (hoef je ook niet naar de sportschool die dag, scheelt tijd) of met een handmixer. Als het een grote keukenmachine betreft is deze vooral geschikt voor grote hoeveelheden.
  Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s