Een snelle, smakelijke salade van Ottolenghi. Een vegetarisch voorgerecht, opvallend mooi van kleur. Weinig ingrediënten, maar wel uitmuntend op elkaar afgestemd wat betreft textuur en smaakbeleving.
Ottolenghi popt steeds vaker mijn Twitter timeline binnen. Het enthousiasme waarmee over zijn recepten wordt geschreven, is zo aanstekelijk. Ik moest en zou snel een gerecht kiezen, want wat die man uithaalt met groenten, schijnt legendarisch te zijn.
Tijdens de voorpret, het recepten lezen, wist ik het al. Ik hoefde geen Ottolenghi geproefd te hebben om zeker te zijn van zijn kunsten. Op papier was het al gretig smullen. Direct zijn boek Plenty besteld. Wat een slagvaardigheid.
Van die instelling heb ik handig gebruik gemaakt door meteen twee gerechten ‘vast te leggen’ en het boodschappenlijstje te maken. Bijna elk gerecht van Ottolenghi heeft wel minimaal één ingrediënt dat je niet in een goed gesorteerde dorpssupermarkt kunt kopen. Dus, op naar ‘de stad’.
Aubergine is nooit mijn lievelingsgroente geweest. En ik moet eerlijk bekennen dat ik het nog nooit zelf heb bereid. Maar als je Ottolenghi zegt, zeg je aubergine, volgens mij. Elke foodblogger met een recept van Ottolenghi op de blog, heeft een gerecht met aubergine.
Ik vanaf vandaag ook. Ottolenghi heeft er weer een fan bij.
Dit heb je nodig
(4 personen – voorgerecht)
- 3 aubergines
- olijfolie
- 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
- pitten van een ½ granaatappel
- 20 basilicumblaadjes
- 0,05 gram saffraandraadjes
- 3 eetlepels warm water
- 180 gram Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- 2,5 eetlepels citroensap
- 3 eetlepels olijfolie
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Week de saffraan in het warme water, 5 minuten of langer.
- Meng de yoghurt, knoflook, citroensap, olijfolie en wat zout in een kom. Roer. Voeg saffraanwater toe en roer nogmaals. Zet koud weg.
- Snijd de aubergines in plakjes of in stukken van ongeveer gelijke grootte. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Kwast ze royaal in met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Rooster de aubergine tussen de 20 en de 35 minuten, tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
Tip
Zowel de saus als de geroosterde aubergines kun je een dag (of twee) in de koelkast bewaren. De aubergine moet op kamertemperatuur zijn als je het serveert.
Bron
Geroosterde aubergine met saffraanyoghurt uit Het Kookboek van Yotam Ottolenghi – gezien op Carolines Blog.
Reblogged this on ann1971dotcom and commented:
Het uitproberen waard. 😉
Bedankt voor het compliment! En je hebt gelijk; dit recept is zeker het uitproberen waard.