Vlees dat spontaan in draadjes uiteenvalt als je je vork in de richting van je bord beweegt. Wedden dat oma juist graag bij jou aanschuift voor dit stoofpannetje en je het recept probeert te ontfrutselen?!
Bier drink ik niet en in de keuken gebruik ik het zelden. Maar in de herfst móet er gewoon in gestoofd worden.
Herfstbok (of herfstbock) is een vrij zwaar, hooggegist bier met een donkere kleur. Verkrijgbaar van de eerste week van oktober tot en met februari. Je kunt er dus nog wel even van genieten.
Om dat o zo gewenste draadjesvlees te krijgen, heeft vlees zuur en tijd nodig. Zuur in de vorm van bijvoorbeeld wijn, azijn of tomaat. In veel producten zit zuur, maar het gaat hier om een hoge zuurgraad.
Tijd is een schaars goed, maar alles is natuurlijk relatief. Vooral als het om zo’n stoofgerecht gaat. Het duurt lang, maar je bent er niet aldoor actief mee bezig. Kwestie van plannen.
Dit heb je nodig
(4 personen)
- 600 gram riblappen (of ander suddervlees van rund)
- 1 flesje bokbier
- 300 gram winterwortel, in (halve) plakken
- 200 gram champignons, in plakken
- 1 ui, grof gesnipperd
- 3 tenen knoflook, geperst
- 125 gram spek, in blokjes
- 2 eetlepels bloem
- 1 eetlepel mosterd
- 1 theelepel tijm
- 0,5 theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels peterselie, grof gescheurd (of 1 eetlepel gedroogde peterselie)
- 3 eetlepels boter
- zout en peper naar smaak
Zo maak je het
- Verhit 1 eetlepel boter in een braadpan. Bak de spekblokjes 5 minuten op laag vuur.
- Snij ondertussen het vlees in hapbare stukken. Laat het vet eraan zitten, dit draagt bij aan de smaak.
- Voeg ui, knoflook en winterwortel toe aan de spekjes. Bak 2 minuten op halfhoog vuur. Voeg champignons toe. Bak op laag vuur totdat deze vocht beginnen te verliezen. Draai het vuur dan wat hoger en bak totdat het vocht is verdampt. Haal spek en groenten uit de pan en zet opzij.
- Verhit de overige boter en bak het vlees aan alle kanten op halfhoog vuur lichtbruin. Breng op smaak met zout en peper. Voeg bloem en tijm toe. Bak twee minuten mee. Voeg mosterd en paprikapoeder toe en schep om. Voeg bokbier toe. Zet het vuur wat hoger. Als het bier bijna kookt, zet je de pan op het kleinste pitje en zet je het vuur zo laag mogelijk. Gebruik eventueel een verdeelplaatje. Laat minimaal 3,5 uur pruttelen, liefst langer.
Controleer regelmatig of het stoofpannetje nog vochtig genoeg is. Zo niet, voeg dan heet water toe. - Voeg het spek-groentenmengsel ongeveer een uurtje voor het einde toe. De peterselie een minuut of vijf van tevoren. Proef. Breng zo nodig op smaak met zout en peper.
Lekker met friet.
Bron
Geïnspireerd op Stoofpotje met bokbier en paddestoelen van Els van de foodblog Eetlust