Een dun, knapperig korstje met sappige, in Licor 43 gemarineerde peer en een hemelse chocoladecrème. Mijn 100ste blogpost – en dat moet natuurlijk in stijl gevierd worden. Voila!
Ik ben om. Voortaan geen gezeur meer over de zoete keuken die me niet zo ligt. Dat is bij deze verleden tijd. Ik heb nog heel wat te leren, daar ben ik me van bewust, maar al doende… Dus ik concentreer me voortaan op doen.
Daad bij woord en spijkers met koppen. Zojuist ook Hoe word ik een Goddelijke Huisvrouw? van Nigella Lawson besteld. Een echt bak-boek, verzekerde bevriende foodies me.
Zo. Schort om, oven aan en daarna naar de sportschool. Ik beloof niet dat ik niet meer zal klagen over die bak-kilootjes.
Dit heb je nodig
(8 personen)
- 4 rijpe peren
- 6 eetlepels Licor 43 (of Grand Marnier / sinaasappellikeur)
- 4 eetlepels suiker + 1 theelepel
- 150 gram pure chocolade
- 100 milliliter slagroom
- 2 tot 3 eetlepels amandelschaafsel
- 200 gram bloem (+ wat bloem om werkblad te bestuiven)
- 150 gram boter
- 5 eetlepels ijskoud water
- 1 eetlepel water
- snufje zout
Zo maak je het
- Meng bloem, 100 gram boter , theelepel suiker, zout en ijskoud water zo snel mogelijk tot een soepel boterdeeg. In de keukenmachine of met de hand. Verpak in huishoudfolie en leg zo’n anderhalf uur in de koelkast.
- Schil de peren, halveer ze in de lengte en verwijder het klokhuis. Leg de halve peren in een schaal, giet er Licor 43 over en verdeel er de resterende suiker over. Nu heb je een uurtje pauze.
- Verhit de oven tot 180 graden.
- Rol het deeg uit totdat het zo groot is dat je er je taart- of quichevorm mee kunt bedekken. Leg aluminiumfolie op de bodem en een blindbakvulling. Zet de bodem een kwartiertje in de oven.
- Verwijder de folie en blindbakvulling. Leg de peren op de bodem (snijvlak onder). Zet de taart-to-be terug in de oven, totdat het een mooi bruin kleurtje heeft gekregen. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Laat afkoelen.
- Smelt de chocolade met een eetlepel water in een steelpannetje. Roer er de rest van de boter door. Haal de pan van het vuur.
- Klop de slagroom stijf. Spatel de slagroom door de chocolade. Verdeel de chocoladecrème over de taart, maar laat de bolling van de peer boven de chocoladecrème uit steken. Garneer met amandelschaafsel.
Bron
Geïnspireerd door Chocoladetaart met peren uit De zilveren lepel
Hey! Proficiat !100!
En gepast gevierd, vind ik… altijd een geslaagde combinatie Peer en Chocola !
Mjammie…
Dank je! Toch een mijlpaal 🙂
Fruit en chocolade is inderdaad een supergoede combi!
Gefeliciteerd met je 100ste post! Dat is nog eens in stijl vieren! Dit ziet er geweldig uit!
Jeej! Daar is tie! De 100e! Gefeliciteerd!
De taart ziet er heerlijk & feestelijk uit! 🙂
Gelukkig, nummer 100 staat er 🙂 Gefeliciteerd met deze mijlpaal en dat er nog maar vele, vele mogen volgen! De taart ziet er heerlijk uit!
Dank je wel allemaal 🙂 Het is hartstikke leuk om te doen, dus er zullen nog vele recepten volgen!
Yeah!!! Gefeliciteerd en dat er nog maar veel blogs mogen volgen!!!! En geniet van deze heerlijke taart!
Liefs, Wilma.
Gefeliciteerd! Je taart ziet er zalig uit en je hebt hem goed op de foto gezet. Complimenten!
Hartelijk bedankt voor het enthousiasme en de complimenten!! 🙂