Volgens mij had Hugh Fearnley-Whittingstall mij voor ogen toen hij Veg! schreef. Althans, een type waaraan ik voldoe. Het is het kookboek dat ik nodig had, zonder het vooraf te weten. Het voldoet namelijk aan vragen waarvan ik niet wist dat ik ze wilde stellen. En het geeft me oplossingen voor problemen waarvan ik nog maar net besefte dat ik ermee worstelde.
Ja, je mag concluderen dat ik het een topboek vindt – er volgt hieronder geen ‘maar’, enkel meer uitleg. En grote kans dat je jezelf erin herkent.
‘Dit is een groentekookboek’, luidt de eerste zin van Veg! ‘Of het ook een vegetarisch kookboek is, hangt misschien af van jouw overtuigingen en je keuzen. Het is niet geschreven door een vegetariër, of met de intentie jou of iemand anders te bekeren tot het vegetarisme. Maar in geen van de recepten hier wordt ook maar een flintertje vlees of vis gebruikt, dus in die zin is dit boek inderdaad helemaal vegetarisch’.
Vooropgesteld: ik ben geen vegetariër. Ik heb ook niet de intentie vegetariër te worden. Daarvoor hou ik veel te veel van een stoofpotje, bagna cauda of lekker stukje pancetta op z’n tijd. Maar wat ik wel doe, is bewust minder vlees eten. En het vlees dat ik koop, moet van goede kwaliteit zijn.
Flexitariërs
Het zal twee, drie jaar geleden zijn dat ik van de term ‘flexitariër’ hoorde. En warempel, daar bleek ik helemaal aan te voldoen. In den beginne spraken we aan tafel nog uit dat we met dit-en-dat recept het vlees niet eens misten. Onlangs vroeg ik aan mijn vriend of hij in de gaten had dat we al een week aan stuk vegetarisch aten. Hij moest even graven om het weekmenu te achterhalen, maar in de gaten had hij het duidelijk niet.
Veg! is een kookboek anno nu. Want dat flexitarisme waarin ik mezelf herken, is niet voor niks een term geworden. Onder een steeds grotere groep Nederlanders groeit het besef dat een te grote vleesconsumptie een te grote stempel op het milieu drukt. Iets waaraan Hugh F.W. ook refereert in zijn prettig geschreven voorwoord.
River Cottage
Veel mensen zullen Hugh Fearnley-Whittingstall kennen van zijn tv-serie River Cottage (Chanel Four) of eerdere kookboeken. Ik niet. Onbevooroordeeld (nou, niet helemaal. Ik heb gelezen dat hij ooit iets heeft bereid met road kill en met moederkoek – maar dat terzijde) bladerde ik op een vrijdagavond voor het slapengaan even snel door het juist ontvangen kookboek. Ruim anderhalf uur later drong het tot me door dat het wel erg laat aan het worden was.
Waar voor je geld
Het groentekookboek is dan ook erg prettig geschreven. Korte zinnen, humor (kijk ook naar de foto op pagina 8) en uitleg over moralistische zaken zonder een geheven vingertje en zonder je lust in eten te verliezen. Denk bij dat laatste aan bepaalde groetenhaters omturnen, de vleesindustrie en de toestand van onze planeet.
Daarbij zien de foto’s er lekker uit en geven je – terecht – het idee dat het ook haalbaar moet zijn in je eigen keuken. Het boek is met zijn ruim 400 pagina’s dik te noemen. Waar voor je geld.
Veg! bevat ook tal van gerechten die geschikt zijn voor veganisten. Recepten waarin geen dierlijke producten worden gebruikt, herken je aan het v’tje bij de receptnaam.
Veg! versus Plenty
Een vergelijking met Yotam Ottolenghi’s Plenty ligt voor mij voor de hand. Het zijn beide groentekookboeken zonder (vis)vlees, beide auteurs hadden hun strepen al verdiend voordat zij aan hun boeken/missie begonnen en last but not least; beide heren zijn zelf nadrukkelijk geen vegetariër, maar willen laten zien wat voor lekkers je kunt uithalen met planten en vruchten.
Ik ben dol op Plenty, maar verzot op Veg! De voorkeur voor Veg! zit ‘m in twee dingen. Fearnley-Whittingstall geeft genoeg recepten waaraan ik op een werkdag nog gemakkelijk durf te beginnen, waar Ottolenghi langer in de kast blijft staan omdat ik me daar echt op moet voorbereiden. Ik moet er genoeg tijd voor hebben én ik moet vooraf extra shoppen omdat veel recepten minimaal één ingrediënt bevatten dat ik niet bij de dorpssuper kan aanschaffen.
De tweede reden is de opzet van het boek. In Plenty staan voornamelijk voor- en hoofdgerechten, ingedeeld in types groenten. Veg! pakt het anders aan. Het beschrijft meer de sfeer die je maakt met het gerecht, zoals troosteten & feestjes, stevige soepen, eten uit de voorraadkast en mezze & tapas.
Halleluja-lunch
Mijn persoonlijke klap op de vuurpijl is het hoofdstuk ‘Groente onderweg’. Je leest namelijk een recensie van iemand die een stapel van tien boterhammen met kaas en vlees smeert om de werkdag mee door te komen. Niet leuk om te smeren en eigenlijk ook helemaal geen feest om te eten. Sinds een tijdje lunch ik beter door enkele boterhammen te vervangen door fruit, salade of een kliekje avondeten. Maar ook dat begint een beetje saai te worden.
En dan krijg ik pagina 402 en 403 in de schoot geworpen; ‘Denk verder dan je standaard lunchtrommel als je eten meeneemt en je zult erachter komen dat de lunch op je werk net zo lekker kan zijn als je avondmaal’. Kijk, dat bedoel ik nu met ‘oplossing voor problemen die ik me net begin te beseffen’. Hoe klinken deze antwoorden:
- quiche met sla, lente-ui en kaas
- baba ganoush op een home made pita
- couscoussalade met kruiden en walnoten / Marokkaanse specerijen
- doe-het-zelf noedels
- fritatta met zomergroenten of wintergroenten
- spinazie-tijmflapjes
- gegrilde aubergines met chilipeper en honing
Collega’s be warned. Of schaf voor € 24,95 snel je eigen exemplaar van Veg! aan.
Recepten uit Veg!
Op missFromage vind je twee recepten uit Veg!
Baba ganoush en Gemarineerde courgette met mozzarella.
Veg! in jouw boekenkast
Veg! het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol door Hugh Fearnley-Whittingstall
ISBN 9789023013655
Veg! is ongetwijfeld één van de beste kookboeken van de laatste jaren. Wat ik er een beetje in mis is de “sjeu”, het plezier, het genot rondom eten. Een béétje ongezond heeft ook zo zijn charmes. Toch?
Scherp, Nell. Nu je het zegt, moet ik je daar zeker gelijk in geven, maar het was mij in eerste instantie niet opgevallen. Het is inderdaad erg gezond allemaal. Nergens een berg gesmolten kaas of ‘vullend’ sausje overheen…
Het plezier/genot rondom eten proef ik wel uit het boek. Het zit ‘m voor mij vooral in de manier van eten; schalen eten die je samen deelt in plaats van een opgemaakt bord. En daar aan gekoppeld de gelijkwaardigheid van alle groentegerechten, in plaats van het hoofdgerecht vlees/vis met bijgerechten groenten/granen/brood. Maar dat is heel persoonlijk natuurlijk 🙂
Pingback: Veg! Aardappels & aubergine uit de oven | Maaikyz iCook
Fijne vergelijking! Daar was ik nou net naar op zoek.
Thanks.
Nina
http://www.saltnsun.com // beach lifestyle and healthy living//
Bedankt, Nina! Ik ben blij met beide boeken, maar het ene boek pak ik op een heel ander moment uit de kast dan het andere.