Zelf tomatenchutney maken

Zelf tomatenchutney maken

Zelf tomatenchutney maken

Pittigzoet, foolproof en multi-inzetbaar – wat een heerlijk recept. Geef het bij een Indiase curry, kipfiletje of kaasplankje. Bij een gehaktbal, een broodje boerenpaté of een tosti. Deze chutney brengt het vindingrijke in je naar boven.
En vergeet deze tomatenchutney niet als het straks weer barbecuetijd is. Ik kan niet wachten totdat ik het kan uittesten samen met zo’n worstje met rooksmaak.

Met dit recept maak je zo’n 350 gram chutney, dus zeker genoeg voor drie keer eten. Zorg dat je voldoende potjes klaar hebt staan.

Het blijft wel even goed vanwege de grote hoeveelheid suiker die erin gaat. Een paar weken tot maanden zeker wel. Ik ben benieuwd of het zo lang mee gaat.

Dit heb je nodig

  • 600 gram tomaten
  • 120 gram witte basterdsuiker (of suiker)
  • 1 rode Spaanse peper, fijngesnipperd
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 50 gram (sultana)rozijnen
  • 10 gram verse gember, fijngesnipperd
  • 50 milliliter azijn
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 0,5 theelepel gemalen kruidnagel (tjenkeh)
  • 0,5 theelepel gemalen laurierblad
  • enkele snufjes kaneel
  • sap van een halve limoen (of citroen)

Zo maak je het

  1. Ontvel de tomaten (kruislings insnijden, halve minuut in kokend heet water, schilletje eraf trekken). Verwijder de zaadlijsten en hak in blokjes.
  2. Doe de tomatenblokjes in een steelpan, liefst een met dikke bodem. Voeg de overige ingrediënten toe. Breng aan de kook. Zet op het kleinste pitje. Laat ongeveer een uur pruttelen en indikken. Roer regelmatig, vooral tegen het eind. De chutney is klaar als deze op jam lijkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s