Zelf limoncello maken

Zelf limoncello maken. Recept limoncello.

Zelf limoncello maken

Stel je eens voor. Het is half acht ’s avonds en de thermometer blijft hangen op een schappelijke 18 graden. Jullie hebben genoten van een eenvoudige Italiaanse pasta in de buitenlucht. Misschien heb je gek gedaan en er nog een heerlijke dolce achteraan gegeten. Ook de koffie is al op, maar lust om aan de slag te gaan is ver te zoeken. Het zit zo lekker.

Wat is er dan beter dan naar de vriezer te lopen, een fles home made limoncello mee naar buiten te nemen en nog lekker even na te genieten?

Voor deze luxe moet je wel eerst wat doen. Veel moeite kost het niet, maar het heeft tijd nodig. Een weekje of 3 à 4. Alles wat je verder nodig hebt is wodka, citroenen, water en suiker. De wodka is een noodgreep, want traditioneel gebruiken de Zuid-Italianen pure alcohol, wat in Nederland niet gemakkelijk verkrijgbaar is. Maar dat mag de pret niet drukken.

Dit heb je nodig

 • 0,75 liter wodka
 • 5-6 citroenen (onbespoten / biologisch)
 • 250 gram suiker of witte basterdsuiker
 • 0,5 liter water

Zo maak je het

 1. Boen de citroenen schoon onder de kraan. Laat ze drogen aan de lucht of gebruik er een schone theedoek voor.
 2. Schil de citroen met een dunschiller. Neem daarbij alleen het gele deel van de schil mee. Het witte geeft een bittere smaak. Doe de citroenschillen in een goed afsluitbare (weck)pot en schenk er de wodka op. Sluit de pot. Laat 2 tot 3 weken staan op een koele, donkere plek.
 3. Kook het water en los de suiker erin op. Laat dit afkoelen. Giet het vervolgens bij de wodka met citroenschillen. Zeef het goedje.
 4. Doe de limoncello over in flessen. Bewaar dit 1 tot 2 weken buiten de vriezer/koelkast. Na die tijd bewaar je het (ijs)koud.

Tip

Bewaar de lege wodkafles om een deel van de limoncello in te doen. Zo hoef je slechts één andere fles te hebben voor de overige limoncello.

6 thoughts on “Zelf limoncello maken

 1. Leuk recept, deze verhoudingen maken de Limoncello niet te zoet. Tip: als je het goedje hebt gezeefd de schilletjes niet weggooien maar gebruiken in desserts of gebak.

 2. Ik heb jouw recept gevonden, en ik heb de citroenen vervangen voor Marshmallows en een ander weckpotje met verse vlierbessen om een extra twist te geven aan de wodka.. Ik ben benieuwd!

  • Ik ook. Creatief, die marshmallows! Ik ben ontzettend benieuwd naar het resultaat, laat aub weten of/hoe het is gelukt.
   Als het zoete van de marshmallows goed in de wodka trekt, kun je misschien ook minder suiker gebruiken.

  • Als je pure alcohol gebruikt, kun je beter meer suiker toevoegen. Zeg zo’n 450-500 gram in totaal, als je de rest van mijn recept volgt.

   Maar in principe is het ‘naar smaak suiker en citroen’ toevoegen. Het is de eerste keer alleen moeilijk om te weten wat je smaak is 😉
   Mijn smaak is zoet, maar niet te.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s