Hanoi Saigon: recepten uit Vietnam * Kookboekrecensie

Hanoi SaigonIedereen heeft zich wel eens schaamteloos tegoed gedaan aan de gefrituurde Vietnamese loempia’s. Als ik zie hoe gretig mensen ervan eten, word ik erg benieuwd naar wat voor lekkers er nog meer uit de Vietnamese keuken komt. Maar vreemd genoeg blijft het bij Vietnamees snacken; loempiakarretjes te over, maar restaurants vind je niet veel buiten de Randstad. Hier in Oost-Brabant zijn het er precies nul.

Plan B. Wat je niet kunt kopen, kun je vaak wel zelf maken. Dus mijn list was weer een to do rijker; op zoek gaan naar een goed Vietnamees kookboek. De aanhouder wint, dacht ik toen ik van Hanoi Saigon hoorde. Traditionele familierecepten uit Vietnam? Bingo!

Hoe het begon

Drie Vietnamese broers die drie keer niks hadden, opgroeien in een Parijse buitenwijk en koken voor bekenden totdat zij na jaren bikkelen de goedlopende zaak Paris Hanoi runnen. Ze breiden hun zaak uit met Little Hanoi en Hanoi Traiteur en schrijven het kookboek Hanoi Saigon. Ruim vijftien jaar in een notendop. Voor mij zit het er allemaal in. Familie, traditie, koken en eten, authentieke smaak en delen. Hier wilde ik wel eens wat uit koken, bakken, stomen en wokken.

Om de lezer te introduceren in de Vietnamese keuken, begint het boek met basisingrediënten en benodigdheden. Ik vind dat prettig bij een mij onbekende keuken. Ik wil er vaak meer over weten en heb zo tegelijk een kapstok om de recepten aan op te hangen. Zo las ik dat elke Vietnamese maaltijd bestaat uit een droog gerecht (vlees, vis of groenten) en een bouillon die bij rijst wordt gegeven. Fijne kennis. Vietnamese loempia’s heten in Vietnam trouwens nems en er wordt ook een keur aan koude, niet gefrituurde nems met onder meer rauwe groenten gegeten.

Gouden regels

Voor zo’n kookkennisfreak als ik zijn de ‘gouden regels’ een goed terugkerend onderdeel van de opzet van het boek. Of het nu gaat om nems, pho (soep) of gelakte eend, in dit onderdeel leer je de fijne kneepjes. In het geval van de nems: welke vellen je wel (driehoekige rijstvellen) en niet (samosavellen) moet gebruiken, hoe strak je ze oprolt en hoe de vulling meewerkt aan de perfecte loempia.

Vooraan in het boek staan ook enkele sauzen om zelf te maken. Doe dat. Bij voorkeur de Magische saus of Karamelsaus. Deze worden regelmatige als ingrediënt gebruikt bij andere gerechten in het boek. Ik koos de Karamelsaus en maakte er Gekarameliseerde gehaktballetjes en Kip in karamelsaus mee. Beide aanraders.
Onze zoon (2,5) vond deze recepten met karamelsaus, maar ook de rundvlees wokgerechten als Rundvlees met basilicum en rode peper opvallend lekker. Veel gerechten in Hanoi Saigon lijken mij uitermate geschikt voor kleine smulpaapjes. Vegetariërs komen er bekaaider vanaf; het overgrote deel van de recepten bevat vlees of vis.

Nem scoren

Het boek heeft een mooie, frisse kaft en rustige receptfoto’s die ook echt overkomen en dus niet zo overstyled. Daarnaast bevat het veel sfeerfoto’s van Vietnam die zo uit een luxe reisgids lijken te zijn gescheurd. De gerechten en beelden hebben Vietnam hoog op mijn vakantie wishlist gezet. Wellicht kom ik eerder in Parijs, en als het even kan ga ik een nem of pho scoren in één van de restaurants van de Youssouf-broers.

Hanoi Saigon in jouw boekenkast

  • Hanoi Saigon – Mido, Jean-Phi en Hando Youssouf
  • Uitgeverij Becht
  • ISBN 9789023013822
  • € 24,95

7 thoughts on “Hanoi Saigon: recepten uit Vietnam * Kookboekrecensie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s