Eetbelevenissen: 4D-tasting, la bella vita en sm aan tafel

4D tastingMei stond in het teken van proeven. Op Moederdag werd ik verrast met Het proefboek van Peter Klosse. En Food Inspiration kwam met een wereldprimeur, een 4D-uitgave van het magazine, en ik behoorde tot de duizend mazzelaars die een tastingpakket ontvingen voor een complete 4D-ervaring. Ook maakte ik voor het eerst kennis met de FoodWeLoveBox, meer dan wéér zo’n thuisbezorgde box.

Een magazine dat je niet alleen kunt lezen, bekijken en horen, maar ook kunt proeven, voelen en ruiken levert een fantastische ervaring op. Bedankt, Food Inspiration en Koppert Cress! Via de post ontving ik een 3D-bril en een proefpakket met specialiteiten van Koppert Cress. De nieuwe editie van Food Inspiration Magazine bevat een item waarin Rob Baan, eigenaar van Koppert Cress, je vanuit de kas laat ervaren wat voor producten zij kweken.

Onschuldig bloemknopje

Zo at ik een blad dat me op het lijf geschreven is; from age. Het frappante is dat dit blad smaakt naar – jawel – kaas. Het is geen flauwe hint maar ‘een rijper dan rijpe Franse kaas die vervolgens nog drie dagen in een warme auto heeft gelegen’, om met Baan te spreken. En dan de Sechuan Button. Dat dit geen onschuldig bloemknopje zou zijn, had ik wel in de gaten. Maar toch had deze tasting een onverwachte wending. Het was niet zozeer de smaak, maar het effect in m’n mond dat me stijl achterover blies. Een kwart bloemknop was genoeg om me vijf minuten lang overdreven veel speeksel aan te laten maken. Bizar gewoon.

Zintuig zoekt begrip

Het verschijnsel smaak intrigeert me enorm. Hulde voor Peter Klosse die ‘smaak’ serieus heeft bestudeerd, onderzocht en er veel over heeft nagedacht. Hij schreef er een proefschrift over voor de Universiteit van Maastricht, wat later resulteerde in de informatieve maar toegankelijke uitgave Het proefboek.
Het begint met de bewustwording van ons belabberde gebruik van het woord smaak. Waarom heeft het Nederlands hier één woord voor? Daar redden we het niet mee. Misverstanden en onbegrip zijn ons lot. De Engelsen en Fransen zijn al een stukje verder met hun onderscheid tussen respectievelijk taste en flavour en saveur en goût. Maar zij kunnen er niet goed mee uit de voeten; zij halen de begrippen vaak door elkaar.
Klosse zet op een begrijpelijke manier uiteen hoe we smaak kunnen herdefiniëren opdat we meer kunnen met dit zintuig. Of zoals de cover het uitlegt: “Het is een boek dat inzicht geeft in de complexe wereld van het proeven zodat bijvoorbeeld de smaak van wijnen en gerechten nog beter begrepen en koken gemakkelijker wordt”. Verwar inzicht niet direct met de sterren van de hemel koken, maar je krijgt genoeg praktische informatie om ermee aan de slag te gaan en flink te experimenteren.

Sm aan tafel

Rond dezelfde tijd kreeg ik als cursist van de Academie Culinair Schrijven van Onno Kleyn de opdracht om een artikel over smaakbeleving en mondgevoel te schrijven. Halleluja. Komt dat even mooi bij elkaar. Fantastisch om ergens helemaal gefascineerd door te zijn en ook nog gevraagd worden erover te schrijven. Wel oppassen dat ik niet struikel over mijn eigen enthousiasme. Lezen, zoeken, vergelijken, in elkaar schuiven, in mijn smaakherinnering duiken en nog meer lezen; ik ging los. Het artikel Smakelijke verleiding voor je brein, waarin ik uitleg wat het smaak-voorspel inhoudt en wanneer eten verdacht veel op sm lijkt, prijkt in de eregalerij van de academie.

La bella vita

FoodWeLoveBox

FoodWeLoveBox

Boxen met eten die aan huis worden geleverd, ik begrijp de meerwaarde niet helemaal. Ik hou van zelf kiezen en verwacht dat ik met zo’n box alsnog moet shoppen om drie maaltijden per dag te kunnen nuttigen.
FoodWeLove is anders. Dit concept is juist een aanvulling op mijn kook- en proefbehoeften. Als Brabantse heb ik helaas geen tijd om rond te neuzen in allerlei delicatessenwinkeltjes in de Randstad – hoe interessant ook – en met deze box haal ik dat juist in huis.
Mijn eerste FoodWeLoveBox was gevuld met Italiaanse delicatessen. La bella vita! Een Italiaans thema, spannend, want deze keuken ken ik aardig. Kun je dan nog blij en verrast worden? Het antwoord laat zich gemakkelijk raden: ja. Mooi, lekker, kwalitatief (voor zover ik nu kan beoordelen) – en het is ook echt een cadeautje voor jezelf. Ik kan niet wachten op de juni-box Happy Healthy Food.

Nieuw leesvoer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s