Een vakantie in Italië is geen échte vakantie zonder een goede kookworkshop te volgen, nam ik me voor. Zo meteen vertrek ik naar Cisternino om enkele plaatselijke specialiteiten in de vingers te krijgen. Ik ben zo enthousiast dat dit gaat gebeuren, want ik zag mijn workshop al helemaal in het water vallen. Hij bestond namelijk niet. En dan zit er maar één ding op: zelf organiseren.
Ik ben in Apulië, de hak van de laars, een nog niet zo massaal ontdekt gebied. Daar zal snel verandering in komen nu Ryanair op Brindisi vliegt, maar dat terzijde. De workshop die ik zoek blijkt goed verstopt of niet te vinden. Ik wil niet met elf anderen in de keuken van een hotel meekijken. Ook pas ik voor een complete tour van enkele dagen waarin je voornamelijk naar bezienswaardigheden reist en ergens nog een uurtje of twee een twijfelachtige food workshop volgt.
Home made in Apulië
Tijdens mijn digitale zoektocht stuitte ik op de website van een Nederlander die al jaren in Apulië woont. Hij heeft hier van alles leren maken, zoals olijfolie, wijn, worst, kaas en brood. Of hij niet een adresje kende, mailde ik hem op een avond – het was al half twaalf zag ik na het versturen. Maar drie kwartier later had ik een enthousiaste mail terug. Daar wilde hij wel eens voor rondbellen. Hij voelde ook precies aan wat ik bedoelde: het moest draaien om home made food, zoals echte Puglianen dat eten.
Over een uurtje of twee ontmoeten we elkaar even buiten het dorp en gaan we samen naar ‘onze’ workshop bij zijn mentor. En erna gezellig samen eten wat we gemaakt hebben. Wordt vervolgd!
[Vervolg]
Wat leuk! Prettig geregeld. Heel veel plezier!
Leuk, dat gebied wordt inderdaad steeds meer ontdekt.
ohhh, wat spannend!!! Supergaaf.
Ik had niet door dat je er al zo snel heen zou gaan. Echt heel erg leuk, ben benieuwd naar je ervaring!
Hoi ‘Signora Formaggio’, heb je dan nooit http://www.villarossa.eu gezien. We zitten op 15 km afstand van Frans van Munster…..
Bedankt voor de leuke reacties! De foto’s staan al online en de komende tijd zullen er ook enkele recepten uit de workshop op mijn blog komen staan. En daarnaast ben ik erg geïnspireerd geraakt door de producten, gerechten en manier van denken over eten.
@Jolande en Erik Spaans: helaas ben ik jullie kookworkshop niet tegengekomen. Bedankt voor de aanvulling (die voor mij spijtig genoeg te laat komt). Wellicht een volgende keer!