Tuinbonenpuree met cichorei * Fave e cicoria

gedroogde tuinbonenFrans stoot me aan. “Anna vraagt of je de cichorei wilt proeven.” Ik haast me naar het fornuis waar de Italiaanse enkele slappe stengels uit de koperen pan vist. De garing is prima, maar ik vind ze wat aan de zoute kant. Maar ach, dat mag ik wel. Anna staat nieuwsgierig te kijken en Frans vertaalt mijn bescheiden mening in het Italiaans.

Ik draai al een uurtje of twee mee in de keuken van de Tonino en Anna Zizzi, maar dit is het eerste moment van de kookworkshop waarop ik niet braaf doe wat er wordt gezegd of een ingrediënt, bereiding of quote op mijn blocnote pen. Mijn adem stokt een beetje. Zou het gewaardeerd worden? De discussie in het Italiaans die dan losbarst maakt het niet duidelijker. Nou ja, ze zijn in elk geval niet ontzettend boos op me, maar ze zijn wel hevig geëmotioneerd. Op z’n Italiaans. En iedereen wil van de cichorei proeven.

Ik probeer Frans’ aandacht te trekken omdat ik mijn mening wil toelichten, als het zo belangrijk is. Maar om ertussen te komen, moet je van goede huize komen. De aanhouder wint en ik meld dat de wat zoute cichorei prima kan bij de tuinbonenpuree. Immers, een flinke hoeveelheid peulvruchten met gekookte aardappel, kan wel wat ‘tegenwicht’ gebruiken.

cichorei met olijfolieFrans koppelt terug en de discussie houdt op. Blijkbaar is het ineens helemaal duidelijk wat er moet gebeuren. Anna heeft de cichorei direct in een grote bak met koel water overgedaan. “Om er wat zout uit te laten trekken,” licht Frans toe. Ik accepteer dat mijn argument niet overtuigend genoeg was.

Als we later klaar zijn met de puree, vraag ik me af wanneer de cichorei erbij gaat en of het lange slierten blijven of dat er eerst nog iets mee gebeurt. Maar de bladgroente wordt náást de tuinbonenpuree gepresenteerd. Aha, dat verklaart een hoop. En eerlijk gezegd zijn ze gewoon prima op smaak zoals ze nu op tafel staan.

Ingrediënten

(4 personen)

 • 4 volle handen gedroogde tuinbonen*
 • 2 grote aardappels, circa 300 gram
 • 2 volle handen cichorei
 • scheut olijfolie (extravergine)
 • zout
 • bouillon, optioneel
 • wat ouder/droog brood, optioneel. Werkt niet met Nederlandse sneetjes; het moet steviger brood zijn.

*1 hand gedroogde tuinbonen per persoon. Handig om te weten als je voor meer mensen kookt. En per 2 extra eters 1 aardappel toevoegen. Of naar smaak, dat komt niet zo precies.

Tuinbonenpuree met cichorei maken

 1. Kook water met zout in een ruime pan en voeg de tuinbonen toe. Laat circa 10 minuten koken. Giet ze af, doe vers koud water op de tuinbonen, giet weer af en ververs het water opnieuw. Breng aan de kook.
 2. Zet de schoongemaakte cichorei ondertussen in koud water.
 3. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Doe de aardappels bij de tuinbonen. Laat het samen een uurtje stoven op zacht vuur (of sneller maar minder traditioneel: laat op een flink vuur koken en check wanneer beide groenten gaar zijn). Giet af, maar bewaar wat kookvocht. Met het kookvocht (of eventueel bouillon) maak je de puree smeuïg. Naar smaak, dus blijven proeven hoeveel vocht je lekker vindt. Giet er vervolgens nog wat olijfolie overheen.
  Snijd eventueel wat blokjes brood en meng deze door de puree. (Mijn vriend vindt het een goede toevoeging, ik vind allee puree lekkerder.)
 4. Begin na het opzetten van de aardappels direct met de cichorei. Haal de cichorei uit het water en knijp het goed uit. Verwarm water met zout en doe de cichorei erin. Laat koken totdat de steeltjes zacht zijn. Giet af. Zet weg met het deksel op de pan. Als de puree klaar is, warm je de cichorei nog even op, als dat nodig is. Giet er wat olijfolie overheen.
 5. Serveer de cichorei naast de tuinbonenpuree.

Variatie

 • De tuinbonenpuree wordt ook wel met druiven gegeten.
 • Serveer er een tomatensaus bij met veel rode peper erin. Of gestoofde groene puntpaprika’s met tomaat.

4 thoughts on “Tuinbonenpuree met cichorei * Fave e cicoria

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s