Onlangs kreeg ik de FoodWeLove box binnen, samengesteld door Yvette van Boven. Inclusief mosterdzaad, potje en een basisrecept. Ik wilde er iets speciaals van maken, maar ik wist nog niet hoe. Totdat ik me het flesje kersenbier uit de Maashorst, de streek waar ik woon, herinnerde. Die had ik bewaard om een keer iets speciaals mee te doen. Eén en één is twee.
Het kersenbier uit de Maashorst is helaas niet te koop, maar je kunt het vervangen door ander kersenbier. Opvallend aan het kersenbier dat ik gebruikte, is dat het niet zo zoet is. Dat geeft wat meer ruimte aan de kersensmaak. Ook heb ik aan deze mosterd geen suiker of ander zoetstof toegevoegd. Met een ander kriekbiertje wordt de mosterd dus een tikje zoeter.
Lees ook hoe je zelf kunt experimenteren met mosterd maken. Probeer het ook eens met bier uit je eigen streek!
Ingrediënten
- 350 milliliter kersenbier
- 125 gram geel mosterdzaad
- 50 gram bruin mosterdzaad
- 1 afgestreken eetlepel kurkuma
- zout en peper
Mosterd met kersenbier maken
- Schenk het bier in een bewaardoos met deksel. Voeg al het mosterdzaad toe. Laat 36 uur staan.
- Doe de inhoud van de bewaardoos over in een hoge schaal. Voeg kurkuma, zout en peper toe. Pureer. Houd een kwart tot eenderde van het mosterdzaad heel.
- Doe over in schone potten. Bewaar in de koelkast.