Greendelicious kruiden * recensie

Greendelicious kruidenAls je de foto’s uit Greendelicious kruiden bekijkt, wil je nog maar één ding: je eigen kruiden kweken. En schrijfster Natascha Boudewijn heeft niet alleen groene vingers, maar ook prima ontwikkelde smaakpapillen een oog voor sfeervolle styling. Samen met haar kennis van zaken zorgt dit alles voor een zeer mooi en compleet boek.

Mocht je denken dat zo’n idyllisch kruidenparadijsje alleen voor deze blondgelokte Eva is weggelegd, dan heb je het mis. In Greendelicious kruiden legt Boudewijn gedetailleerd uit hoe je dat voor elkaar krijgt;  even naar buiten lopen of uit je keukenraam hangen om de meest geurige kruiden verser dan vers aan je gerecht toe te voegen. Of je nu een tuin, balkon of vensterbank hebt.

Eetbare bloemen
Zelf heb ik door dit boek nieuw vuur gekregen om in de lente het project te beginnen dat ik dit jaar jammer genoeg heb laten liggen; eetbare bloemen kweken. Zo zou ik graag eens de zoetige knoflooksmaak van de bloem van de Chinese bieslook proeven. Je zult het vast ergens kunnen kopen, maar zelf kweken is veel leuker en uiteindelijk gemakkelijker en goedkoper. Gelukkig heb ik de ruimte voor wat extra potten, want wat polletjes bieslook uittrekken en gebruiken als lente-ui lijkt me een heerlijke tip.

Treurig hoopje groen
Het boek is ingedeeld in seizoenen, want wie eet uit eigen tuin – of het nu om groenten of kruiden gaat – is afhankelijk van wat er op dat moment groeit. De schrijfster eet bijvoorbeeld geen vers basilicum in de winter omdat dit ‘van origine een tropisch […] kruid is, dat ’s winters, eenmaal uit de airconditioned supermarkt bij jou thuis, in één dag verschrompelt tot een treurig hoopje groen’. Maar natuurlijk heeft zij dan wel haar home made olie met basilicum klaarstaan om van te genieten in de gure maanden. En juist deze fijne kneepjes deelt zij met je via dit boek.

Schoonmoeder
Er zitten wat bekende kruiden tussen, maar ook opvallend veel groens dat niet tot het standaard assortiment behoort. Denk aan citroenverbena, goudsbloem en dropplant. Volgend jaar winter maak ik mijn schoonmoeder Babs blij met Heilige Barbarasalade of het Hollands stamppotje met Barbarakruid (winterkers).
Naast een geweldig bordje, kan ik mijn eters nu ook trakteren op interessante weetjes over het kruid. Zo behoort het tot dezelfde familie als bloemkool en radijs, smaakt het bitter in de zomer en pittig in de winter en is het vernoemd naar een echte beauty met brains. Zal mijn schoonmoeder vast leuk vinden.

Nieuwsgierig geworden? Morgen verschijnt Natascha’s overheerlijke Spicy Greendeliciousburger als voorproefje op missFromage.

Greendelicious kruiden in je eigen boekenkast

Greendelicious kruiden van Natascha Boudewijn kost € 18,95. Het kweek- en kookboek wordt uitgegeven door Gottmer Uitgevers Groep, ISBN 9789023013921.

Bestel Greendelicious kruiden via deze link bij Bol.com en steun daarmee mijn werk aan missFromage.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s