Vegetarische hamburger

Spicy Greendeliciousburger

Spicy Greendeliciousburger

Spicy Greendeliciousburger

Heerlijke vegetarische hamburger met koriander in de hoofdrol. Denk bij ‘spicy’ aan ‘lekker gekruid’ en niet zozeer aan ‘pittig’. Wil je wat extra pit? Voeg dan een volgende keer een extra (halve) groene peper toe.

Dit recept komt uit Greendelicious Kruiden van Natascha Boudewijn, waarover ik gisteren een recensie schreef. Als ik een kookboek recenseer, maak ik minimaal twee recepten voordat er ook maar een letter op papier komt. Ik ben gek op hamburgers en op koriander, dus de keuze voor het te publiceren recept was snel gemaakt. Maar ook het aardappelsoepje met rozemarijnolie op pagina 167 is een aanrader. Lekker creamy. En één van de eerste gerechten die ik ga maken met mijn zelf gekweekte goudsbloem is de champagnerisotto met bloemen. Dat kan toch niet anders dan lekker zijn?!

Eigenwijze foodblogger
Door het flinke aantal kruiden kan ik me voorstellen dat je geen zout gebruikt. Ik heb dat wel gedaan. Een tikkeltje afwijken van het te testen recept moet kunnen, als het maar niet te ver is. Ik gaf er een partje limoen bij om zelf te kunnen knijpen boven de burger. Een sausje, wat de meesten toch gewend zijn bij een hamburger, mis je absoluut niet. Maar de limoenen waren na het eten helemaal uitgeknepen.

Ingrediënten

(voor 6 burgers)

  • 1/2 eetlepel korianderzaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 ei van een blije kip
  • sap en geraspte schil van 1 limoen
  • 2 lente-uitjes
  • 1 groene peper
  • 2 tenen knoflook
  • stukje verse gember (ca. 2 cm)
  • bosje koriander (ca. 15 g)
  • 30 g broodkruim (Panko*)
  • 250 g witte rijst, gekookt
  • 230 g zwarte bonen (pot)
  • harde broodjes of Turks brood
  • voor topping: limoensap, wat rodekool, sterrenkers en extra korianderblad.

* verkrijgbaar in de toko

Spicy Greendeliciousburger maken

  1. Laat de zwarte bonen in een vergiet uitlekken. Bak het koriander-, karwij- en venkelzaad 2 à 3 minuten in een droge koekenpan. Laat even afkoelen en stamp dan fijn in een vijzel. Zet apart.
  2. Snijd het korianderblad, de lente-uitjes, de groene peper en de schil van de limoen fijn. Pers de knoflooktenen uit. Schil en rasp de gember.
  3. Maal in de keukenmachine de zwarte bonen met de helft van de korianderblaadjes en alle overige ingrediënten, behalve de rijst en het broodkruim, tot een grove massa. Maal de rijst apart grof. Meng alles en voeg dan zo veel broodkruim toe tot je een stevige massa hebt. Vorm met natte, koele handen de burgers en zet ze afgedekt voor minimaal 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
  4. Bak de burgers in wat zonnebloemolie goudbruin en gaar (10 à 15 minuten).
  5. Serveer op broodjes met een topping van korianderblad, rodekool, sterrenkers, limoensap en olijfolie.


Bron recept + foto

Deze Spicy Greendeliciousburgers komen uit Greendelicious kruiden van Natascha Boudewijn.

Bestel Greendelicious kruiden bij Bol.com via deze link en steun daarmee mijn werk aan missFromage.com

4 thoughts on “Vegetarische hamburger

Geef een reactie op marjolein Reactie annuleren