Bechamelsaus uit een pakje? Dan doe je jezelf en je tafelgenoten echt tekort. Het kost je inderdaad weer een paar minuten extra, maar, kom op, je wilt lekker eten of je wilt het niet. Een paar keer oefenen (hooguit) en je draait er je hand niet meer voor om!
Leer snel even hoe je een goede bechamelsaus maakt en experimenteer vervolgens met extra ingrediënten. Een mosterdsaus is een bechamelsaus met mosterd. Een kaassaus is bechamelsaus met kaas. Een paprikasaus is – je vat het idee vast wel.
De aangegeven hoeveelheid is goed voor een ovenschaal lasagne of cannelloni voor 4 personen. Maak bijvoorbeeld:
- Romige lasagne met verse kruiden en pijnboompitten
- Cannelloni met champignons en spinazie
- Cannelloni met tonijn, ei en champignons
Ingrediënten
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 0,5 liter melk
- snuf nootmuskaat (optioneel)
- snuf zout
Bechamelsaus maken
- Verwarm de boter. Liefst in een (steel)pannetje met dikke bodem.
- Voeg bloem toe en meng. Laat een minuut of 2, 3 bakken op matig vuur. Roer ondertussen regelmatig.
- Voeg melk toe. Doe dat als volgt: laat de pan op het vuur staan, schenk een rustig straaltje melk en blijf constant roeren. Roer eventuele klontjes eruit.
- Laat op laag vuur inkoken tot de gewenste dikte.
Noodoplossing klontjes in saus
Er mogen natuurlijk geen klontjes in de bechamelsaus zitten. Meestal lukt dat wel op de manier die hierboven is beschreven. Heb je te weinig tijd of aandacht voor de saus, dan kan het wel eens mis gaan. Snelle oplossing is de saus door een zeef gieten. Het komt het resultaat natuurlijk niet ten goede, maar het is een prima noodoplossing.
Tip bij bloemsmaak
Proef je nog teveel bloem in de saus? Laat de saus dan een kwartiertje pruttelen voordat je hem eet. Je kunt melk toevoegen als de saus te dik wordt.
ik heb hem ook op de site maar dan 10 gram meer boter.. iets meer ruimte voor de bloem. En je hebt helemaal gelijk, als je deze beheerst heb je de basis voor heel veel sausen en niet te vergeten…. vele gebonden soepen.. Mmmmmmmm
Er zijn idd heel veel verschillende recepten voor bechamelsaus. De drie recepten die ik erbij heb gezet, hebben allemaal een andere bereidingswijze. Ook met olie. Maar een variant met zo weinig vet heb ik nog nooit gemaakt. Ook eens proberen!