Schuimpjes of meringue maken moeilijk? Onzin! Hieronder staan de vijf regels voor goed eiwitschuim. En daar is niks moeilijks aan.
Het verschil tussen schuimpjes en meringue zit ‘m in de grootte. Kleine vormpjes heten schuimpjes, grote meringue. Meringue worden ook wel pavlova’s genoemd. Een andere definitie voor pavlova’s is meringue in combinatie met fruit of fruitsaus.
5 regels voor goed eiwitschuim
- MATERIAAL Het materiaal dat je gebruikt moet vetvrij en droog zijn.
- SUIKER Het eiwit moet al deels geklopt zijn voordat je suiker toevoegt. Laat de suiker in een rustig straaltje in het eiwit glijden terwijl je blijft mixen.
- EIWIT Het eiwit is lang genoeg geklopt als het in pieken rechtop blijft staan.
- TEMPERATUUR De oventemperatuur moet laag zijn.
- TIJD De schuimpjes of meringues moeten lang in de oven staan zodat ze helemaal uitdrogen. Hoe groter de vorm, hoe langer de oventijd. Het schuim moet afgekoeld zijn voordat je het van het bakpapier pakt.
Smaak en kleur
Je hebt slechts twee ingrediënten nodig: eiwit en suiker. In dit recept wordt deels gewone suiker (kristalsuiker) gebruikt en deels poedersuiker. Enkel gewone suiker kan ook. Met bruine basterdsuiker maak je bruine schuimpjes en meringue.
Je kunt smaak en kleur toevoegen aan het schuim. Bijvoorbeeld vanillearoma, oploskoffie of kleurstoffen.
Ingrediënten
(Voor ongeveer een bakplaat schuimpjes of meringue)
- 2 eiwitten*
- 50 gram suiker
- 50 gram poedersuiker
Extra
- handmixer of keukenmachine
- bakpapier
*Tips voor recepten met eigeel.
Schuimpjes en meringue maken
De oventemperatuur in het recept is 90 graden. Je bakt de eiwitten namelijk niet, maar je droogt ze. Dat heeft tijd nodig. Hogere temperatuur en kortere ‘baktijd’ geeft geen goed resultaat!
- Verwarm de oven voor op 90 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Warm de bakplaat niet voor.
- Doe de eiwitten in een vetvrije kom. Klop ze. Als ze al wat stijf zijn geworden, voeg je beide suikers in een dun straaltje toe terwijl je blijft kloppen. Blijf kloppen totdat het eiwit zo stijf is, dat het in pieken blijft staan.
- Doe het eiwit over in een spuitzak. Maak kleine vormpjes (schuimpjes) of grotere (meringue).
- Schuif de bakplaat in de oven. Laat anderhalf tot twee uur drogen in de oven. Als het eiwit helemaal droog is, zet je de oven uit. De schuimpjes/meringue laat je in de oven afkoelen. Zet de ovendeur op een kiertje. Als ze zijn afgekoeld, schuif je ze gemakkelijk van het bakpapier.
gaan we deze week maar eens maken, altijd lekker. Ook lekker als kransjes en dan half in chocolade dippen als ze koud zijn 🙂