Een potje currypasta gebruiken, doe je alleen als je echt haast hebt, vind ik. Zelf currypasta maken is zo eenvoudig; het heeft meer weg van verzamelen dan van koken.
Wie regelmatig zelf kookt, zal niet meer dan een handvol ingrediënten hoeven kopen. Zowat evenveel moeite als één potje pasta kopen, is mijn bescheiden mening.
Zowel mijn recept voor Tikka masala currypasta als het gerecht Tikka masala zijn hevig geïnspireerd op die van Jamie Oliver uit Jamies Kookrevolutie. Zijn missie met dat boek is mensen aan het koken krijgen. Dat is natuurlijk een hele specifieke insteek.
Jamie geeft aan dat je ook een half potje tikkamasalapasta van Patak’s kunt gebruiken. (Tja, hoe zeg ik dat zonder ook weer reclame te maken? Jamie zei nadrukkelijk niet dat hij om het even welke kant-en-klare variant aanraadt. Nou, vooruit dan.)
In het verlengde daarvan mijn missie: mensen nadrukkelijk aanraden hun currypasta zelf te maken.
Dit heb je nodig
(4 personen)
- 15 gram koriander, vers (blad en steel)
- 5 tenen knoflook
- 2 rode Spaanse pepers, vers
- gember, vers en ongeveer de grootte van een duim
- 2 of 3 eetlepels gedroogde kokos
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 3 eetlepels olie, liefst arachideolie
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel garam masala
- 2 theelepels suiker
- 2 theelepels zwarte peper, gemalen
- 2 theelepels korianderzaad, geroosterd
- 2 theelepels kurkuma
- 1 theelepel komijnzaad, geroosterd
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel zout
Zo maak je het
- Pureer alle ingrediënten of maak ze fijn in een vijzel.
Met deze currypasta maak je het gerecht Tikka masala.
Bron
Naar eigen smaak aangepast, maar hevig geïnspireerd op Tikkamasalapasta van Jamie Oliver uit Jamies Kookrevolutie.
Wil je ook nog eens vermelden op hoeveel kilo kip je dit gaat gebruiken? Het lijkt mij nl. erg veel. En (lang) bewaren zal niet lukken met die tomatenpuree erin?
Ik ben niet altijd zo van het exact afwegen; ik gebruik met deze hoeveelheid currypasta twee dubbele kipfilets. Het is aan de pittige kant (zo’n doorgewinterde curryeter ben ik nog niet) maar het is erg lekker. Omdat ik er zelf ook vaak rode linzen aan toevoeg, mag het die pittigheid wel hebben.
Het recept dat ik maak staat ook op mijn blog, een post eerder: Tikka masala http://bit.ly/RkQwvs
Grappig ook dat je over ‘bewaren’ begint. Ik ben bezig uit te zoeken of je het kunt invriezen. Ik vermoed van wel, maar ben er nog niet helemaal zeker van. Als ik het antwoord heb, zal ik het laten weten!
Aanvullinkje: ik kook voor 2/3 personen. Deze curry (het gerecht, niet de pasta) maak ik altijd dubbel en gaat zo in de vriezer. Dat gaat goed. En wel zo handig voor een drukkere doordeweekse dag!
Currypasta’s kun je heel goed invriezen! Ik maak altijd een hele batch en vries het dan in plastic zakjes/bolletjes in. Invriezen is normaal gesproken nadelig voor de structuur van wat je in wilt vriezen, maar zo’n currypasta heeft helemaal geen structuur meer! 😉 En de smaak blijft even lekker als van verse.
Bedankt! Zo kan ik wat meer variëren met ingrediënten en hebben we meer ruimte in de vriezer.
Een lekker en inderdaad simpel te maken recept!! Deze ga ik zeker vaker maken 🙂
Hartstikke leuk om te horen 🙂
Heerlijk recept, zeker ook de curry is n aanrader!!!! Voor de kids heb ik t stuk minder pittig gemaakt, dat is bijkomend voordeel van alles zelf maken!
Wat klinkt dit heerlijk! Ik heb zelf een recept voor Madras currypasta (http://inmyredkitchen.nl/kip-madras-zonder-pakjes/) op mijn blog staan. Deze bewaar ik in een potje in de koelkast, het blijft erg lang goed. Het lijkt me dat je jouw currypasta ook wel een poosje kunt bewaren. Ik ga ‘m snel eens proberen in ieder geval!
Jaaa, moet je zeker doen! Laat je weten wat je ervan vindt? Ik ga die Madras van je snel maken, lijkt me echt iets voor ons!
Ik ben ook de oudste van 4 kinderen, allemaal meisjes. Gelukkig houden we allemaal van echt eten en daarover praten. Wij whatsappen onze lekkerste bordjes, af en toe een foto van de kinderen 🙂
Ik hou je op de hoogte! Ik ben dol op Tikka Masala!
Bij ons worden ook regelmatig eet-foto’s doorgestuurd 😉
Vraagje: gedroogde kokos: bedoel je daarmee geraspte kokos of wat anders?
Hoi Andrea, ik gebruik inderdaad geraspte kokos 🙂
Bedankt voor je reactie!
Ik ga de pasta komend weekend maken, als mijn dochter komt. Ze mag geen zout eten. Volgen mij kun je bij deze pasta prima het zout weglaten.
Graag gedaan! Slim om een gerecht uit te zoeken waarin al zo veel smaakmakers zitten dat het zonder zout ook goed zal smaken. Ik heb het zelf nooit zoutloos geprobeerd, maar ik kan me niet voorstellen dat het een groot gemis is.
Geniet ervan!