Chia fresca of iskiate is een fris, oud-Indiaans drankje met chiazaad. Perfect voor op een zomerse dag. Chiazaad kent een leuke truc. Als het in vocht weekt, ontstaat er een gelachtig laagje om elk zaadje. Dat levert een apart gevoel op in je mond. Je kunt met dat gevoel spelen door er meer of minder van in je drankje te doen.
Chiazaad staat als superfood bekend, maar je schijnt er ook niet te veel van binnen te moeten krijgen. Het geeft energie en er worden talloze gezondheidsvoordelen aan toegeschreven, maar er wordt ook op een verslavende werking gewezen. Wie bloedverdunners of bloeddrukverlagers neemt, kan zich beter goed informeren voor chia fresca zijn nieuwe zomerdrankje wordt.
Dit heb je nodig
(per glas)
- 1 glas water, kokoswater of vruchtensap
- 1 eetlepel citroen- of limoensap
- 0,5 tot 1 eetlepel chiazaad
- suiker, honing of agavesiroop, naar smaak (optioneel)
Zo maak je het
Mix de ingrediënten en laat een kwartiertje staan.