Recept Limoncello crème brûlée of Citroen crème brûlée

Recept limoncello crème brûlée of citroen crème brûlée

Limoncello crème brûlée of citroen crème brûlée

Crème brûlée eten heeft voor mij twee favoriete momenten. Het eerste is die ene seconde waarin ik met mijn lepeltje voor het eerst door het knapperige laagje tik. Het moment dat ik de heerlijke crème die eronder zit proef, is natuurlijk de tweede.

Nu ik twee flessen home made limoncello heb, wilde ik er ook iets anders mee doen dan enkel drinken. Toetjes liggen dan voor de hand. En waarom moeilijker doen dan nodig? Door simpelweg limoncello toe te voegen aan de beproefde citroenversie, ontstaat een dessert met een andere smaak.

Als er een peuter aan tafel zit, zoals bij ons, is limoncello natuurlijk not done. Daarom maakte ik de portie van mijn zoontje voordat de limoncello erbij ging. Hij at dus citroen crème brûlée.

De oplettende lezer ziet dan ook dat het borrelglaasje limoncello is gebruikt voor drie kwart van de citroencrème. Kijk maar wat je ermee doet. Gebruik wat meer drank voor de volledige hoeveelheid of eet een wat minder stevig smakende limoncellocrème.

Dit heb je nodig

(4 tot 6 personen)

 • 0,5 liter melk
 • 100 gram kristalsuiker
 • 4 eetlepels rietsuiker (één eetlepel per dessert, dus 6 als je met 6 personen eet)
 • 50 gram bloem
 • 3 eierdooiers*
 • 1 citroen
 • 1 borrelglaasje limoncello (recept home made limoncello)

*Gooi de eiwitten niet weg! Je vindt vast wel iets lekkers om ermee te doen tussen deze recepten met eiwitten. Als je niet meteen tijd hebt, kun je ze invriezen. Daarover ook meer achter voorgaande link.

Zo maak je het

 1. Snij twee of drie repen citroenschil af, van boven naar beneden. Gebruik eventueel een dunschiller, want het is de bedoeling dat je enkel gele schil snijdt, niet het bittere wit.
 2. Klop de kristalsuiker, bloem en eierdooiers los. Schenk de melk erbij terwijl je blijft kloppen om klontjes te voorkomen.
 3. Giet het mengsel over in een pan (liefst met dikke bodem). Voeg de citroenschillen toe. Breng aan de kook.
 4. Op een gegeven moment wordt de citroencrème dikker. Blijf dan goed roeren. De crème is voldoende ingedikt als deze op vanillevla lijkt. Haal de pan dan van het vuur.
 5. Schep per persoon die geen alcohol mag of wil een kwart van de crème in een schaaltje.
 6. Meng een borrelglas limoncello door de overige citroencrème. Verdeel de overige crème over de schaaltjes.
 7. Laat de citroencrème en limoncellocrème helemaal afkoelen. Je kunt dit dessert ook een dag van tevoren maken tot deze stap. Bewaar de crème dan afgedekt in de koelkast.
 8. Vlak voor het opdienen strooi je een lepel rietsuiker over elk bakje. Met een gasbrandertje laat je de suiker smelten zodat er een mooi knapperig suikerlaagje ontstaat.
 9. Geen gasbrandertje? Zet de met suiker bestrooide bakjes dan onder de grill totdat de suiker is gesmolten. Laat de citroen crème brûlée en limoncello crème brûlée helemaal afkoelen voordat je het serveert. Je kunt dit al doen voordat je het hoofdgerecht serveert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s